Tacos à la Cramby

Recept på Carnitas med tillbehör från Jonas Crambys kokbok Tex Mex från grunden.
Carnita!bild (1)
4 personer
1 kg fläskkarré utan ben
2 msk fuego spicemix
1 lime
1 apelsin
1 msk kinesisk soja
1 tsk spiskummin
5 vitlöksklyftor
1/2 l coca cola
1. Skär karrén i mycket små bitar och tillsätt ruben.
2. Pressa över lime och apelsin, häll i soja och spiskummin.
3. Finhacka vitlöken och marinera över natten.
4. Stek köttet. Häll över resterande marinad när köttet fått färg.
5. Häll på coca cola så det täcker köttet. Låt det småkoka under lock i 4 timmar (minst 2h om du har bråttom).
6. Ta av locket i slutet och låt köttet koka ihop. Det ska bli trådigt och klibbigt.
Ruben är bra att göra och förvara i en snygg glasburk. Dagen efter om man har bröd över men köttet tagit slut, kan man snabbt steka på lite kycklingfilé som fått lite god rub på sig. Middagen är klar på 10 min.
Fuego spicemix
3 msk paprikapulver
1 tsk vitpeppar
1 msk svartpeppar
1 msk vitlökspulver
1 msk chilipulver
1 msk torkad oregano
1 msk salt
Blanda ihop kryddorna.
Vetetortillas
Ca 16 stora eller 30 små
16 stora
1,4 liter vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
6 dl varmt vatten
1. Blanda samman de torra ingredienserna.
2. Skär smöret i mindre bitar och tillsätt det.
3. Häll långsamt över det varma vattnet och blanda till en kletig deg.
4. Knåda på ett mjölat bord ca 2 minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med en fuktig kökshandduk. Låt vila 20 minuter.
5. När degen vilat färdigt delar du den i 16 eller 30 delar och rullar till små bollar. Kavla sedan ut bollarna till runda tortilla bröd. Låt vila 10 minuter.
6. Stek i torr stekpanna i ca 30 sekunder på var sida. De kan återuppvärmas i ugn på 100 grader före servering.
Guacamole
8 avokador
4 msk pressad limejuice
2 tsk salt
4-6 vitlöksklyftor
1/2 kruka koriander
2-4 chilis
1 1/2 pico de gallo
1. Grovmosa avokadon och tillsätt lime, salt, hackad vitlök, koriander, hackad cili. Rör om. Smaka av.
2. Häll i lite pico de gallo och smaka av igen. Chilins hetta ska var i balans med limens syrlighet och saltets sälta.
Mangosalsa
2 mango
1/2 rödlök
1/2 kruka koriander
1-2 msk pressad limejuice
1/2-1 färsk habanero (om man vill ha salsan mindre stark går det bra med annan röd chili vilket vi brukar ta)
1/2 tsk salt
Det är bara att finhacka samtliga ingredienser och blanda samman i en skål.
Pico de gallo
200 g körsbärstomater
1 silverlök
1/2 kruka koriander
1-2 färska chilis
2 msk pressad limejuice
1 tsk salt
1. Dela tomaterna och ta ut kärnorna. Finhacka tomater, lök, koriander och chili.
2. Pressa över lime och salta. Det ska vara tillräckligt surt för att munnen ska börja vattnas med salt nog att balansera detta.
Det tar tid att göra detta. Det får ta tid! Trevligt är dock att ha en god drink att tillgå. T.ex. en Caipirinha eller en mojito. 🙂
Ursprung: TexMex från grunden av Jonas Cramby

Lämna ett svar