Äppelpizza
1 färsk smördeg på rulle
1 stort äpple, el 2 mindre (gärna Aroma eller Granny Smith – hög syra)
2 msk aprikosmarmelad, utan bitar
50 g smör
1 tsk mald kanel
1/2 msk farinsocker
Salt kolasås
1 dl vispgrädde
1/2 dl socker
1/2 dl ljus sirap
1 krm vaniljpulver (raw)
25 g smör, tärnat
1 nypa flingsalt
Tillbehör
vaniljglass
Gör så här
1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft och smält smöret i en kastrull. Tillsätt kanelen.
2. Lägg ut smördegen på en plåt täckt med bakplåtspapper. Ta hjälp av en stor tallrik som mall och skär ut en stor rundel. (Försök få ut så mycket av smördegen så att så lite som möjligt går till spillo.)
3. Klicka på 2 rejäla matskedar med aprikosmarmelad. Bred ut marmeladen men spara ca 1,5-2 cm av kanten. (Den sväller sedan upp snyggt.)
4. Tvätta äpplet, spara skalet men ta bort kärnhuset.
5. Kör äpplet i en mandolin som ger riktigt tunna skivor, men som håller ihop.
6. Pensla på kanel-smöret, rikligt men försök att inte komma åt kanterna.
7. Strö jämt över farinsockret och sätt in plåten i ugnen i ca 15 minuter tills äppelpizzan blivit gyllene och härlig till färgen.
8. Gör under tiden den salta kolasåsen.
Låt grädde, socker, sirap och vaniljpulver puttra på plattan i ca 12-15 min.
Dra sedan av från plattan och rör i små tärningar av smöret, samt smaka upp med en nypa flingsalt.
Ställ åt sidan.
9. Ta ut äppelpizzan från ugnen och sliza upp i ”pizzaslizes”. Servera denna härlighet till vaniljglass och den ljumna salta kolasåsen.
Ursprung: Catarina König