100 g mörk choklad, 70% (t.ex Lindts)
100 g smör
2 ägg
2 äggulor
1½ dl socker
1 dl vetemjöl
Smält smöret i en kastrull, dra bort från plattan och bryt ner chokladen och rör tills den smält. Tillsätt äggen och äggulorna och rör samtidigt till en jämn smet. Tillsätt sen socker och vetemjöl och rör klumpfritt. Smörj & mjöla (vetemjöl) fyra mindre portionsformar. Fyll formarna till lite mer än hälften. Grädda i 16-17 minuter, inte mer i 200 grader. (varmluftsugn). Fondanten är klar när smeten rest sitt och fått en rundning på ytan och det syns att den är något hård, ungefär som en muffins. Då är det dags att ta ut dom, låt dom inte stå inne längre om du vill ha en tjockflytande krämig mitten. Vänd försiktigt formarna upp och ner direkt på fat dom ska serveras på. Pudra med florsocker. Serveras med fördel genast medan de är varma.
Servera gärna med hemgjord hallonsås och en glasskula eller gräddklick.
Små tips:
IKEA har perfekta små ugnsfasta formar till chokladfondant (dom vita formarna).
Fyll formarna till lite mer än hälften.
Ursprung: Kryddburken