6 port
2 zucchini ( 2 st motsvarar 500 g)
1/2 purjolök (1/2 motsvarar ca 150 g)
3 tomater (3 st motsvarar 300 g)
400 g mozzarella
1 kruka basilika
1 dl olivolja
salt och peppar
Sätt ugnen på 200ºC.
Olja en ugnssäker form ca 20×15 cm (för 6 port).
Hyvla zucchinin med en osthyvel till tunna remsor.
Strö över salt och lägg i ett durkslag 30 minuter så att vätskan dras ut.
Skölj zucchinin och låt rinna av. Ansa purjolöken. Skär den, tomater och mozzarella i skivor.
Varva zucchini, tomater, purjolök, mozzarella, basilikablad, salt och peppar i formen. Avsluta med tomater och mozzarella. Ringla över oljan.
(Dvs, lägg först 1/2 av zuccinin, sedan 1/3 av tomaterna, 1/2 av purjolöken, 1/3 av mozzarellan, 1/2 basilikan. Därpå resten av zuccinin, 1/3 av tomaterna, resten av purjolöken, 1/3 av mozzarellan, resten av basilikan. Avsluta med resten av tomaterna och resten av mozzarellan. Det behövs salta och peppra ganska mycket mellan varven.)
Tillaga nederst i ugnen ca 40 minuter, tills gratängen fått fin färg.
Ursprung: Buffé nr 4, 2013