Getostpaj med pinjenötter

125 g smör, kallt i bitar
2 msk vatten, kallt
3 dl vetemjöl, (180 g)

Fyllning:
1 tsk salt
0,75 tsk salt
2 msk smör
0,5 krm svartpeppar
1,5 dl vispgrädde
3 st ägg
1,5 dl gräddfil
2 st potatisar, kokta
3 msk pinjenötter
225 g stor purjolök
150 g getost, chèvre

1. Kör mjöl och smör till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och kör snabbt ihop till en deg.
2. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Ställ formen kallt minst 30 min.
3. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i ca 10 min i nedre delen av ugnen.
4. Skölj och skiva purjolöken, fräs den glansig och mjuk i smör. Smaksätt med salt och peppar.
5. Skiva den kokta potatisen och lägg ett tunt lager potatis i botten på pajskalet. Lägg purjolöken över.
6. Vispa samman ägg, grädde, gräddfil och salt och häll över purjolöken.
7. Täck ytan med skivad getost och strö på pinjenötter. Grädda i nedre delen av ugnen tills fyllningen stannat, ca 40 min.

Servera pajen varm eller ljum. Kylförvarad paj kan ljummas 15-20 min i 150°.

Ursprung: Allt om mat

Lämna ett svar