Laksa är en thailändsk soppa som är ganska så kryddstark.
400 g äggnudlar
4 schalottenlökar
100 gram färska böngroddar eller babyspenat
1/2 lime i tunna skivor
Soppan:
4 kycklingfileér
1 msk jordnötsolja eller annan olja
3 cm färsk ingefära eller 5 cm galangal
2 vitlöksklyftor
1 röd chilipeppar
ca 2 msk röd currypasta
4 dl kokosmjölk
4 dl vatten
1 tärning hönsbuljong
1-2 msk fisksås
färsk koriander eller thaibasilika
Förberedelse:
Skala och skär schalottenlökarna i tunna skivor. Skölj böngroddarna. Tvätta och skär limen i tunna skivor. Skala galangal eller ingefäran med en potatisskalare och skär dem i lövtunna skivor med en vass kniv. Skala vitlöken och skär den i tunna skivor. Slitsa upp chlifrukten och peta ur kärnorna, skölj under rinnande vatten och skär i tunna strimlor.
Skär kycklingfiléerna i tunna skivor, lite på snedden.
Koka nudlarna såhär:
Koka nudlarna efter anvisning på förpackningen, låt dem rinna av i ett durkslag och fördela sedan i fyra rymliga portionsskålar. Lägg den skivade löken, böngroddarna och limeskivor ovanpå.
Gör soppan såhär:
Fräs vitlök, ingefära i oljan. Klicka i currypastan och låt den bubbla lite. Späd kokosmjölken i omgångar. Rör väl mellan varven. Häll på vatten och smula i buljongtärningen. Låt koka upp. Smaksätt med fisksås. Lägg i kycklingbitarna och låt allt koka tills bitarna blivit helt genomkokta (ca 5-7 min) Smaka av. Fördela soppan i skålarna, häll den över nudlarna och låt dra i 2 minuter. Dekorera med koriander. Lägg i chilistrimlorna. Servera direkt!