Citronlax med rostad sesampotatis, broccoli och dill

4 port

4 laxfiléer
1 kg potatis
20 g sesamfrön
2 vitklöksklyftor, finhackad el. pressad
1 frp/kruka dill, grovhackad
1 citron
1 dl vatten
8 g grönsaksbuljong
500 g broccoli

Till servering:
Aioli

Sätt ugnen på 220 grader/200 grader varmluft.

Tärna skalad potatis i 1 cm stora bitar och placera dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivolja och strö över sesamfrön, salt och peppar. Vänd potatisen och rosta den i ugnen i 20-25 min eller tills gyllene.

Blanda 1 dl vatten, grönsaksbuljong, finhackad vitlök, citronzest, en generös skvätt citron och hälften av dillen i en skål (ska värmas med laxen lite senare). Spara den andra halvan av citronen och skiva den till serveringen.

Dela broccoli i små buketter. Placera dem på bakplåten med potatisen när den har 15 min kvar av tillagningstiden. Ringla över olivolja och krydda med en nypa salt och peppar.

Hetta upp en skvätt olivolja i en stekpanna på medelhög värme när grönsakerna har 10 min kvar av tillagningstiden. Stek laxen i 3-4 min på ena sida. Häll i citronbuljongen samt en klick smör och stek 3-4 min på andra sidan eller tills laxen är genomstekt.

Fördela sesampotatisen, broccoli och lax på tallrik. Skeda över citronbuljong över laxen. Garnera med citronskivor och resterande dill. Servera aioli vid sidan av.

Ursprung: Hello Fresh

Lämna ett svar