Gratinerad bakpotatis med smör, vitlök, persilja och västerbottenost

4 port, 10 min + ugn ca 60 min

Ingredienser
3 bakpotatisar, normalstora
100-125g smör
1/2 dl  persilja, finhackad
1 stor vitlöksklyfta, riven
salt
nymalen svartpeppar
1/2-1 dl västerbottenost

Gör så här
1. Sätt ugnen på 230 grader och klä in potatisarna i folie.
2. Picka potatisarna med två – tre hål med potatisstickan och sätt in bakpotatisarna i mitten av ugnen och låt bakas ca 55-60 min, tills en teststicka går igenom. (För mig har det tagit ibland minst 90 min för potatisarna att bli klara)
3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt riven vitlök och finhackad persilja.
4. Ta ut potatisen, låt svalna om det inte är bråttom.
5. Dela potatisarna på hälften på längden och gröp ur innehållet i en skål. (Tre potatisar gör jag bara för att kunna fylla de fyra halvorna lite mer)
6. Mosa potatisen eller ”stompa” och blanda ihop med det smälta vitlökssmöret. Smaka av med salt och nymalen svartpeppar.
7. Lägg tillbaks inkråmet i de urgröpta skalen. (Receptet är för fyra halvor)
8. Toppa potatisarna rikligt med riven Västerbottenost. Eller annan ost du gillar såklart!
9. Sätt ugnen på 220 grader.
10. Sätt in potatisarna i mitten av ugnen och låt gratineras i ca 13-15 min tills gyllene. (Precis innan maten skall serveras)

Servera som tillbehör till en god köttbit, kyckling, fisk eller annat gott.

Ursprung: Catarina König

Lämna ett svar