Hallonmums

Till kakan:
100 smör
2 ägg
2 dl socker
1 dl solrosolja
2 msk mjölk
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 dl frysta hallon
Till glasyren:
1 dl färska eller frysta hallon
50 g smör
1 msk vaniljsocker
3 dl florsocker
kokosflingor
Gör kakan så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smör i en kastrull. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt det smälta smöret, oljan och mjölken.
Ta fram en annan bunke. I den blandar du mjöl, bakpulver och vaniljsocker.
Blanda ihop innehållet i de två bunkarna. Vänd försiktigt ner mjölblandningen i bunken med äggsmet. Använd en stor slev och vispa inte, bara rör!
Klä en ugnsform (cirka 20 x 30 cm stor) med bakplåtspapper och häll smeten i den. Fördela frysta hallon över smeten.
Grädda kakan mitt i ugnen i 20-25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna i formen.
Gör glasyren så här:
Mosa hallonen med en gaffel och sila hallonmoset genom en finmaskig sil. Släng bort kärnorna och spara moset och saften som runnit genom silen.
Smält smöret i en kastrull och tillsätt hallonmoset i det smälta smöret. Vispa ner vaniljsocker och florsocker. När kakan svalnat helt brer du ut glasyren över kakan med slickepott och avslutar med att strö över kokosflingor.
Skär den i bitar och servera med lättvispad grädde eller precis som den är!
Ursprung: Underbara Clara

Lämna ett svar