Havregrynsgröt

Grundrecept:
1 dl havregryn
2 dl vatten
1 krm salt

Blanda vatten, havregryn och salt.
Låt koka upp. Sänk värmen och låt koka några minuter tills gröten blivit lagom tjock. Rör om då och då.

Tips:
– för en slät och fin havregrynsgröt vispa gröten med en ballongvisp medan den kokar.
– för en grynigare gröt, rör ner grynen i kokande vatten.
Variationer:

  • Tillsätt andra gryn och fröer. T.ex. ersätt lite av havregrynen mot dinkel/flingor och pumpakärnor.
  • Blanda i bär (t.ex. blåbär eller hallon) i gröten.
  • Skär ner äpplen i små bitar och låt koka tillsammans med gröten.
  • Tillsätt ett uppvispat ägg för att göra gröten mer mättande.
  • Koka gröten med en riven morot, kanel, kardemumma och vanilj.
  • Toppings:
    – Rivet äpple och kanel
    – Skivad banan
    – Bär
    – Nötter eller mandlar
    – Kokoschips

Nyttig chokladgröt med banan:
1 dl havregryn
2 dl vatten
2-3 tsk kakao
1/2 banan
Blanda havregryn, vatten och kakao i en kastrull. Låt koka upp och koka på medelvärme under omrörning i cirka 3 minuter eller tills havregrynen är helt mjuka. Tag kastrullen från spisen. Mosa bananen och rör i den.
Toppa gröten med hallon och servera iskall mjölk till.

Äppelgröt:

1 dl havregryn
1/2-1 st äpplen
2 dl vatten (ev. byt ut en del av vattnet till mjölk)
1 nypa salt
1 krm vaniljpulver
kanel
Skala eller behåll skalet på och skär äpplena i bitar. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning och låt småsjuda i 5 min. Vänd i kanel, vaniljsocker och eventuellt honung om man vill söta lite. Servera med mjölk.

Havregrynsgröt på rostade gryn:

1 dl havregryn
2 dl vatten
salt
1/2 äpple
1 tsk honung
kanel
Rosta havregrynen i en torr stekpanna tills de får färg.
Koka havregrynen med vatten och salt och låt småkoka tills den är klar.
Servera gröten med äppelbitar/rivet äppel, ringlad honung och krydda med kanel.

Lämna ett svar