Italienska köttbullar med tomatsås & spagetti

6 pers

Ingredienser

Italienska köttbullar:
1 gul lök, riven
2 msk ströbröd
1 ägg
1,5-2 dl grädde
1-1,5 dl riven parmesan
1/2 tsk malen vitpeppar
1-2 tsk salt (efter smak)
1 msk persilja, finhackad (fryst går bra)
1/2 citron -Rivet skal ”zest” från en halv ekologisk citron
1000 g blandfärs (50/50)

Tomatsås:
3 st bananschalottenlökar, finstrimlade
2 msk olivolja
3 burkar finkrossade tomater (Märket MUTTI rekommenderas)
1 kruka basilika, hackad
1 tärning ekologisk grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor, pressade
Salt, efter smak
Nymalen svartpeppar, efter smak

Gör så här

Sätt ugnen på 200 grader.

Rör ihop köttbullesmeten.
Rör samman riven lök, ägg, grädde, ströbröd, riven parmesan, citronzest, persilja, salt och vitpeppar. Låt dra ca 5 min.
Blanda i blandfärsen till en fin och jämn smet. Tillsätt mer grädde om den blir torr, men den får absolut inte bli så kletig och lös att det inte går att forma bollar.
Forma lite större köttbullar med hjälp av lite vatten i handflatorna, (då klibbar det mindre).
Lägg köttbullarna på en plåt täckt med bakplåtspapper. (Blir ca 25 st)
När alla köttbullar är rullade, sätt in plåten i ugnen i 10 min. (Tiden beror på vilken storlek man gör köttbullarna. Gör något större köttbullar än vanliga. Och smaka gärna på en köttbulle och se om den är färdig efter ugnen. Annars såklart låter ni dem bara koka vidare i tomatsåsen.)

Gör under tiden tomatsåsen;
Fräs fint strimlad schalottenlök i 2 msk olivolja, på medelhög värme. Löken får inte brännas, då blir den besk.
Tillsätt de krossade tomatburkarna, pressa i vitlök, tillsätt buljongtärning och hacka i en hel kruka färsk basilika.
Låt puttra ihop och smaka upp med salt & ev nymalen svartpeppar.

När köttbullarna är klara i ugnen, ta ut och lägg ner dem i tomatsåsen. Låt små-sjuda på svag värme bara för att få ”gotta” sig i tomatsåsen och hålla värmen.

Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
Servera köttbullarna med tomatsås till al dente kokt spaghetti och massa riven parmesan. Toppa med en kvist färsk basilika.

DSC_2696

Ursprung: Catarina König

Lämna ett svar