Morotslimpa

Lättbakat bröd som är gott att rosta.

1 limpa
25 g jäst
3 dl mjölk, fingervarm
1 tsk salt
2 msk rapsolja
1 msk ljus sirap
50 g morötter, rivna
1 dl havregryn
1 dl rågsikt (går även bra med 2 dl rågsikt, men minska då mängden vetemjöl)
6-7 dl vetemjöl

1. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt mjölken och rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt salt, rapsolja, morötter, rågmjöl och vetemjöl, lite i taget. Blanda ihop allt till en smidig deg och knåda den i några minuter. Låt degen jäsa under bakduk i ca 50 min.
2. Knåda igenom degen på ett mjölat bakbord. Forma degen till en limpa och lägg den i en limpform, ca 1 ½ liter, klädd med bakplåtspapper.
3. Snitta limpan på diagonalen med en vass kniv. Låt den jäsa under bakduk i ca 30 min. Sätt ugnen på 250 grader (= 225 grader i varmluftsugn).
4. Sänk värmen till 200 grader (= 180 grader i varmluftsugn) och grädda brödet längst ner i ugnen i ca 30-35 min. Låt den svalna i formen.

Ursprung: Lindas bakskola

Lämna ett svar