Quiche Lorraine

Ingredienser:

Pajdeg:
vetemjöl 3 dl
smör 125 g
vatten 2 msk

Fyllning:
rökt skinka i bit 200 g (köp färdigstrimlad skinka vid snabbare tillagning)
lagrad ost 200 g
ägg 4
vispgrädde 2 dl
mjölk 2 dl
salt 0.5 tsk
svartpeppar 2 krm

Gör så här:
Mixa smör och mjöl till en smulig massa i en matberedare. Tillsätt vatten och mixa snabbt ihop till en deg. Tryck ut den i en pajform, 24 cm i diameter, gärna högt upp på kanterna. Tryck fast remsor av aluminiumfolie på kanterna så att degen inte sjunker ner vid gräddningen. Picka botten med en gaffel och låt vila i minst 30 minuter i kylen.

Värm ugnen till 225°.

Förbered fyllningen under tiden. Tärna skinkan och riv osten grovt. Vispa ihop ägg, grädde och mjölk och smaksätt med salt och svartpeppar.
Förgrädda pajskalet i 10–15 minuter, mitt i ugnen. Ta bort folien mot slutet av tiden. Ta ut pajskalet och sänk värmen till 200°. Blanda skinkan och osten och lägg alltsammans i pajskalet. Häll över äggstanningen.

Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter, tills fyllningen stannat. Låt pajen vila i 10 minuter.

Servera med sallad.

Ursprung: Per Morberg

Lämna ett svar