Osso buco på kycklinglår

900 g kycklinglår, ca
1 dl vetemjöl
1 tsk flingsalt
0.5 tsk svartpeppar, nymalen
Ca 2 msk smör och 2 msk olja till stekning
1 st gul lök
2 st vitlöksklyftor
3 st morötter
3 st blekselleristjälkar
2 dl hönsbuljong eller kycklingfond+vatten
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 burk krossade tomater, ca 400 g
1 burk körsbärtomater, ca 400 g
1 st lagerblad
Flingsalt, efter smak
Svartpeppar, nymalen, efter smak

Gremolata:
1 st citron
1 knippa persilja
2-3 st vitlöksklyftor

Blanda samman mjölet med 1 tsk flingsalt och 1/2 tsk nymalen svartpeppar. Vänd kycklinglåren i mjölblandningen. Stek dem gyllene i smör och olja, ca 3-4 minuter på varje sida. Ta upp dem och lägg åt sidan.
Skala och hacka lök och vitlök. Skala morötterna och skiva dem. Ansa och strimla sellerin. Fräs grönsakerna i lite smör i 3-4 minuter på inte alltför hög värme.
Tillsätt buljong, vin, krossade tomater och lagerblad. Smaka av med salt och peppar. Låt allt koka samman några minuter. Lägg ner kycklinglåren låt allt puttra under lock ca 30-35 minuter.

Gremolata:
Tvätta citronen och torka den väl. Riv skalet, endast det gula. Finhacka persiljan. Skala och finhacka vitlöken. Blanda samman citronskal, persilja och vitlök. Strö en del av gremolatan över grytan och bjud resten i en skål bredvid.

Servera osso bucon med ris eller bulgur (koka gärna bulguren med gurkmeja för att få en fin gul färg).

Ursprung: Monikas vardagdsmat av Monika Ahlberg

Lämna ett svar