Potatisgratäng med färskost

4 port

ca 10-15 st medelstora mjöliga potatisar
1 gul lök (alt. purjolök)
5 dl vispgrädde
1 tsk salt
peppar
100 gram smaksatt färskost (t.ex. vitlök & örter)
2 pressade vitlöksklyftor
riven ost till toppingen (gärna lagrad)

Gör så här:
Ställ ugnen på 200 grader.
Skala och skiva potatisen tunt för hand eller i maskin. Hacka eller riv löken smått.
Rör ihop färskosten med lite av grädden tills du får den slät. Tillsätt sedan resten av grädden, salt, peppar och pressad vitlök. Blanda väl.
Varva potatis, lök och lite av gräddsåsen i en ugnssäkerform (tänk på att spara sås så att du avslutar med sås).
Ställ in i ugnen i cirka 60 minuter, efter halva tiden tar du ut gratängen och river över ost.
När potatisen är mjuk och krämig är den klar att serveras.

IMG_7775

Ursprung: Jennys matblogg

Lämna ett svar