Tekakor

10 st
5 dl mjölk
4 dl havregryn
1/2 msk salt
1 msk ljus sirap
150 gram smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl
1. Värm mjölken till ca 50 grader och häll i havregryn, salt och sirap.
Låt blandningen stå och svälla i ca 20 minuter.
2. Smält smöret och rör ner det i grynblandningen.
3. Smula ner jästen och blanda ordentligt.
4. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg.
5. Jäs degen under bakduk i ca 30 minuter.
6. Sätt ugnen på 225 grader.
7. Knåda degen på ett mjölat bakbord, dela den i 10 lika stora bullar och
kavla ut dessa till runda tekakor ca 1 cm tjocka.
8. Nagga dem med en gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper
i ca 30 minuter.
9. Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Låt de sedan vila under bakduk.
Går utmärkt att frysa tekakorna, men frys dem helst när de är alldeles nygräddade.
Ursprung: A Piece of Cake av Leila Lindholm

Lämna ett svar